Waterland

 Welkom bij GeschiedenisLokaal Waterland!

GeschiedenisLokaal.nl bestaat sinds 2016 en telt inmiddels vijftien afzonderlijke lokalen (zie overzicht onder groene navigatieknop). In december 2021 is de website vernieuwd.

Op deze website vind je bronnen over de geschiedenis van de regio Waterland (gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland) die zijn bedoeld voor geschiedenisdocenten en leerlingen in het voortgezet onderwijs (vmbo, havo en vwo). Daarnaast zijn ook studenten en historici van harte welkom evenals andere belangstellleden. De bronnen zijn afkomstig uit het Waterlands Archief en enkele (regionale) erfgoedinstellingen. Andere belangstellenden dienen voor gebruik van een bron vooraf schriftelijk toestemming te vragen via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

animatie-afb.png


Zoek je een onmisbare bron over de geschiedenis van de regio Waterland of mis je een thema? De redactie van Geschiedenislokaal Waterland staat open voor suggesties en/of aanvragen. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vragen en/of suggesties of neem telefonisch contact met ons op, zie daarvoor de website van het Waterlands Archief. Wil je met ons chatten? Dat kan op bepaalde dagen via de chat-knop rechtsonderaan op de homepage van onze website.

De website is ingericht met thema's, bronnen, tijdvakken en tools. Je vindt ze op de homepage en onder de groene navigatieknop rechtsboven op het scherm. Een korte toelichting:

Thema’s

 1. 175 Jaar Grondwet
 2. 400 Jaar Purmer
 3. Archeologie
 4. Brood op de plank
 5. Burgerschap
 6. Coronacrisis in Waterland
 7. Dagelijks leven
 8. De onderduik van Meijer
 9. J.J.P. Oud & De Stijl
 10. Jodendom in Waterland
 11. Jodenvervolging in Waterland
 12. Middeleeuwen
 13. Migranten in Waterland
 14. Onderwijs
 15. Polders
 16. Rampen
 17. Religie
 18. Steden, dorpen en regenten
 19. Stelling van Amsterdam
 20. Tweede Wereldoorlog
 21. Volkscultuur
 22. Voorouders
 23. Vrouwen in Waterland (in ontwikkeling)
 24. Welkom in Waterland! (in ontwikkeling)
 25. Watersnood 1916
 26. Ziekte & zorg

Bronnen

Ruim zeshonderd bronnen zijn te vinden op www.geschiedenislokaalwaterland.nl, verdeeld over de hierboven genoemde thema's. Onder deze knop vind je meer informatie over bronnen.
In ons digitale geschiedenislokaal vind je onder andere handgeschreven bronnen die je soms moeilijk kunt lezen. Als je zou willen oefenen in het lezen van 'oud schrift' kijk dan eens op de website www.watstaatdaer.nl. Dat is een mooie online oefentool met niet alleen complete teksten die je op verschillende niveaus kunt leren lezen, maar ook oefeningen met letters & cijfers en woorden & afkortingen. Er staan ook diverse teksten van het Waterlands Archief op. Je vindt de teksten onder deze link; je kunt filteren op teksten die betrekking hebben op Noord-Holland.

Tijdvakken

Klik op een tijdvak om de bronnen en kenmerkende aspecten uit het betreffende tijdvak te bekijken.

Tools

Aan invulling van de verschillende tools wordt nog gewerkt.

Toegankelijkheidsopties

Je vindt de verschillende mogelijkheden onder de blauwpaarse knop linksonder op het scherm. 

Privacyverklaring

De privacyverklaring van het Waterlands Archief vind je hier.