Waterland
Thema

Dit thema gaat over de onderduikperiode van Meijer van der Sluis en zijn broer Simon tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Meijer van der Sluis werd in 1926 geboren in de Amsterdamse Jodenbuurt in de Lepelstraat, later verhuisde het gezin Van der Sluis naar de Zuider-Amstellaan (nu de Rooseveltlaan). Het gezin van der Sluis bestond uit vader Ephraïm van der Sluis, moeder Roosje van der Sluis-Vischschraper en de kinderen Simon, Meijer en Elisabeth die vaak Beppie werd genoemd. Na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de familie Van der Sluis spoedig geconfronteerd met de gevolgen voor de Joodse gemeenschap. Meijer maakte zich grote zorgen en die bleken terecht. In september 1942 verlieten hij en zijn broer Simon het ouderlijk huis om onder te duiken. Na verschillende omzwervingen kwam Meijer terug in Amsterdam waar hij op 10 maart 1942 meemaakte dat zijn ouders en zusje bij een inval werden meegenomen. Hij zou hen nooit meer terug zien…

Ondergedoken in Purmerend en omgeving

Meijer had zich tijdig weten te verstoppen en ontsprong de dans. Vanaf dat dramatische moment begon zijn onderduikperiode in Purmerend en omgeving. Meijer en ook zijn broer zaten op verschillende adressen korte, of langere tijd ondergedoken, onder andere bij de broers Logger in de Peperstraat en  de familie Moerbeek op de Achterdijk. De jongens verbleven ook korte tijd bij het predikanten-echtpaar Klaas Abe Schipper en Johanna Schipper-Kuiper in Etersheim en bij boer Houtman in Warder. Het was een periode van angst, maar ook van geborgenheid en hoop.

Van het ene onderduikadres naar...

Jarenlang vertelde Meijer van der Sluis zijn oorlogsherinneringen aan scholieren omdat hij dat belangrijk vond. Sjoerd van Leeuwen en Gerrit Schepers beschreven een eerste versie van zijn verhaal. Historicus Jaap Haag heeft dat in samenspraak met Meijer, die hij vele malen heeft ontmoet, de oorlogsherinneringen verder uitgewerkt, aangevuld en geïllustreerd. Dat heeft geleid tot de uitgave van het boekje Van het ene onderduikadres naar... dat onder andere bij het Waterlands Archief gekocht kan worden.

De bronnen binnen dit thema

De bronnen brengen het verloop van de onderduikgeschiedenis in beeld. Je kunt ze chronologisch 'lezen' door ze per kolom te bekijken. Klik eerst op 'Toon alle bronnen'. Bekijk eerst alle bronnen van de linker kolom, daarna die van de kolom ernaast, enzovoorts.

Het thema is ontwikkeld in overleg met de familie Van der Sluis. Commercieel gebruik van door de familie beschikbaar gestelde afbeeldingen (voor een boek, film of wat dan ook) is verboden tenzij vooraf toestemming van de familie, of hun nazaten is gekregen. Contact met de familie Van der Sluis kan worden gelegd via educatie@waterlandsarchief.nl.

Bekijk ook de thema's Tweede Wereldoorlog en Jodenvervolging in Waterland.

 

Nuttige informatie en/of website(s):

Waterlands Archief: Bibliotheek

Joods Monument: Ephraim van der Sluis

Joods Monument: Roosje Vischschraper

Joods Monument: Beppie van der Sluis

Verzetsmuseum: Jodenvervolging

Toon 24 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart