Waterland
Bron

Een foto van burgemeester Gerrit Gezinus Post die burgervader was van Landsmeer in de periode 1949-1975.

Burgemeesters worden benoemd door de Koning en de minister van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de benoeming gebeurt op advies van de gemeenteraad die uit de sollicitanten op de vacature een sollicitant voordraagt. De ambtsperiode van een burgemeester is zes jaar, daarna kan herbenoeming volgen.

Een burgemeester is een belangrijke persoon in de gemeente. Hij, of zij want er zijn tegenwoordig veel vrouwelijke burgemeesters, is voorzitter van de gemeenteraad, maar is er zelf geen lid van. Daarnaast is de burgemeester voorzitter van het college van burgemeester en wethouders en zorgt dat het college het beleid voorbereid, vaststelt en uitvoert. Verder is de burgemeester verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de gemeente en de 'baas' van de politie en brandweer.

Naast bovengenoemde taken heeft de burgemeester ook representatieve werkzaamheden. Hij of zij wordt bijvoorbeeld uitnodigd om een officiële opening te verrichten, bezoekt bijzondere (huwelijks-)jubilea, is aanwezig bij herdenkingen, enzovoorts.

Burgemeester Post was maar liefst 26 jaar burgemeester van Landsmeer. In de beeldcollectie van het Waterlands Archief vindt je veel foto's die een beeld geven van zijn werkzaamheden.

Wil je meer weten over wat een burgemeester doet? Kijk even op deze website: Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

 

Herkomst

Datering

1949 - 1975

Collectie

Topografisch-historische atlas

Organisatie

Waterlands Archief

Nummer

WAT001001923

Link

https://proxy.archieven.nl/131/96E58B6C66F411E3A2076BF7C95BB738

Gerelateerde thema's

Brood op de plank

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen