Schutterijen dateren uit de middeleeuwen en zijn feitelijk de voorloper van de politie: zij moesten zorgen voor orde, rust en veiligheid in hun stad of dorp. De schutterij bestond uit vrijwilligers die naast hun schutterij-taak ook een ‘gewoon’ beroep uitoefenden. Het jaar 1672 staat in de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden te boek als het Rampjaar, waarin ‘het volk redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos’ was.
Purmerend kreeg te maken met verschillende opstootjes. Wellicht als gevolg hiervan werd op 12 maart 1672 een schutterij opgericht bestaande uit drie vaandels (militaire eenheden) met 150 manschappen.
Omstreeks 1760 werd de huidige Doele op de Koemarkt gebouwd waarin de schutterij vanaf dat moment onderdak kreeg en oefende. Dit oefenen bestond onder andere uit het schieten op een ‘doel’, vandaar de naam Doele. De schutterij van Purmerend heeft actieve en 'slapende' periodes gekend.
Op de foto de heren van de Purmerendse schutterij rond 1900. De foto werd gemaakt op de Kaasmarkt naar aanleiding van de beëdiging van kapiteitn B.H. Jurgens. Prominent in beeld is de Koepelkerk.