In het laatste schooljaar staat het PWS (profielwerkstuk) op het programma in het vmbo, het havo en het vwo. Een tijdrovende klus in het examenjaar. Daarom is het belangrijk om in samenspraak met je docent tijdig een onderwerp te kiezen binnen je gekozen profiel.
Als je belangstelling hebt om een PWS te maken over een onderwerp uit de geschiedenis van je omgeving, dan kun je terecht bij het Waterlands Archief in Purmerend. Want bij het Waterlands Archief vind je heel veel bronnen (documenten én beeldmateriaal) over de geschiedenis van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland.
Wat is een archief?
Een archief is geen museum waar je bronnen eigenlijk alleen maar kunt bekijken en soms van hun website kunt downloaden. In een archief kun je zelf onderzoek doen door in de studiezaal bronnen op te vragen, te bekijken en te gebruiken. Tegenwoordig bieden veel archieven ook online steeds meer digitale bronnen aan. Dat maakt het makkelijk én aantrekkelijk om thuis onderzoek te doen.
Wat vind je bij het Waterlands Archief?
Om je een indruk te geven, in de depots (grote ‘kamers’) van het Waterlands Archief vind je niet alleen heel oude bronnen, bijvoorbeeld uit de 14e eeuw, maar ook (digitale) kranten van nu. Veel bronnen zijn heel goed te lezen en te begrijpen, maar voor de oudere bronnen geldt dat minder, al kun je daar hulp bij krijgen.
Het Waterlands Archief beheert niet alleen de archieven van de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland, maar ook archieven van bijvoorbeeld kerken, waterschappen, verschillende bedrijven, verenigingen en particulieren uit genoemde gemeenten. Kortom, in de depots van het archief in Purmerend ligt ongeveer vijf kilometer aan archief opgeslagen. En afhankelijk van je onderwerp kan het zomaar zo zijn dat bepaalde archiefbronnen al online zijn te vinden op onze website www.waterlandsarchief.nl of hier in het digitale geschiedenislokaal. Daarnaast heeft het archief ook een uitgebreide beeldcollectie met onder andere tienduizenden foto’s en (topografische) kaarten en een bibliotheek met duizenden boeken over (de regionale) geschiedenis die je in de studiezaal van het archief kunt opvragen en inzien.
Maak je PWS met bronnen uit het Waterlands Archief
Als je van omgevingsgeschiedenis houdt kun je goed terecht bij het Waterlands Archief. Om je een indruk te geven van de mogelijkheden, hebben wij enkele gevarieerde onderwerpen die misschien interessant kunnen zijn voor een PWS uitgewerkt in korte opdrachten. Kijk er eens naar, misschien helpt het je op weg in het maken van je keuze.
Een andere mogelijkheid is om je te oriënteren met behulp van de vele thema’s op deze website. Want de verschillende thema’s bieden je niet alleen een globale omschrijving, maar ook allerlei bronnen die je gratis kunt downloaden. Daarnaast vind je bij de thema’s tips voor nuttige websites/artikelen over het betreffende onderwerp. Overigens zijn enkele thema’s op deze website ook terug te vinden in de hierboven genoemde PWS-opdrachten.
Heb je zelf een historisch onderwerp in gedachte? Als het over deze omgeving gaat, denken we graag met je mee. Je kunt ons bereiken via educatie@waterlandsarchief.nl. Onze hulp is gratis, met uitzondering van kopieën die je wilt laten maken. Maar je mag ook zelf foto’s maken van bronnen, dat is uiteraard gratis.
Opdrachten
De knop Toon [aantal] bronnen brengt je naar de verschillende opdrachten/suggesties die hierboven zijn genoemd.
Nuttige informatie mbt profielwerkstukken