Waterland
Bron

Het Oranjecomité van Zuiderwoude is de organisator van het dorpsfeest dat elk jaar eind augustus gedurende enkele dagen in het dorp wordt gehouden. De oorsprong van het feest ligt in de 19e eeuw en zou verwijzen naar de vanaf 1885 ingestelde Prinsessedag: in 1885 werd landelijk voor de eerste maal op 31 augustus Prinsessedag gevierd toen Prinses Wilhelmina vijf jaar was geworden. Na de dood van haar vader koning Willem III in 1890 werd Prinsessedag voortaan Koninginnedag.

De Zuiderwouder Koninginnedag begon ooit als kleine kermis met draaimolen en Oudhollandse spelletjes. Eind augustus was een handige tijd want dan hadden de landarbeiders na een drukke periode tijd om te feesten. Het werd een echte traditie in Zuiderwoude en dat is het nog steeds. Op het programma staan traditioneel katknuppelen, kinderspelen en een optocht van versierde karren.

De foto toont de optocht tijdens het feest in 1995, de wagen stelt de destijds bekende asociale familie Flodder uit de gelijknamige film voor die op zoek is naar een woning in Zuiderwoude.

Herkomst

Maker

Han Giskes

Datering

1995

Collectie

Topografisch-historische atlas

Organisatie

Waterlands Archief

Nummer

WAT003006433

Link

https://proxy.archieven.nl/131/DB8FA68A66F411E39A96EF2683185D5A

Gerelateerde thema's

Volkscultuur

Trefwoorden

Cultuur Feest

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen