Waterland
Thema

In dit thema vindt je allerlei bronnen over vrouwen uit de gemeenten Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Waterland en Wormerland en vroegere gemeenten die tegenwoordig deel uit maken van de vijf hiervoor genoemde gemeenten.

Door de eeuwen heen zijn het vooral bronnen over mannen die zijn opgesteld en bewaard gebleven. Want met name mannen waren betrokken bij bestuur van bijvoorbeeld steden, dorpen en waterschappen en de verschillende kerken. Maar er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld Magdalena van Waardenburg die in 1519 een belangrijk besluit nam voor Purmerend.

Als je verder gaat zoeken, kom je echter veel bronnen tegen over vrouwen, bijvoorbeeld in de bevolkingsadministratie. Of, als zij arm waren, omdat zij werden 'bedeeld', dat wil zeggen dat zij financieel werden ondersteund. Soms vind je ook bronnen over het beroep dat zij uitoefenden, zoals dat van vroedvrouw of verpleegster. In weer andere archieven kom je vrouwen tegen die voor een vergrijp werden veroordeeld, bijvoorbeeld voor moord of diefstal. Arme vrouwen en (heel) rijke vrouwen, ze hebben in deze omgeving geleefd!

Een andere categorie zijn verenigingen waar vrouwen lid van konden zijn. Van een sportvereniging bijvoorbeeld, of specieke vrouwenvereniging zoals de Plattelands Vrouwen. Deze landelijke vereniging had in veel plaatsen afdelingen onder andere in Edam.

Als laatste voorbeeld kunstzinnige vrouwen, zoals de schrijfster Betje Wolff uit Beemster en de beeldend kunstenares Leonie Bander-Lutomirski uit Edam.

Toon 42 bronnen

Tijdvakken

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart