Waterland
Bron

Vóór de Tweede Wereldoorlog was tbc (tuberculose) één van de meest voorkomende, gevaarlijke en besmettelijke ziekten die vaak dodelijk was. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwamen goede medicijnen beschikbaar maar tot die tijd was de behandeling van de zieke vooral gericht op goed voedsel, bedrust, licht en frisse lucht. Patiënten gingen kuren op een speciale afdeling in een ziekenhuis of sanatorium waar men overdag buiten op de veranda lag of binnen in speciale lighallen. Een verblijf in een sanatorium was voor velen best kostbaar. Daarom was er de mogelijkheid om thuis te kuren in een zogenoemd tbc-huisje of kuurhuisje.

Een tbc-huisje of kuurhuisje was een klein houten huisje dat speciaal voor tbc-patiënten was gemaakt en geleend kon worden van een kruisvereniging of sanatorium. Omdat de genezing van tbc vaak lang duurde, werden de huisjes soms jarenlang gebruikt door dezelfde patiënt.

De huisjes leken op een kleine huiskamer wat inrichting betrof en hadden ramen in de zijwanden en aan de voorkant openslaande deuren zodat de patiënt zoveel mogelijk van de zon en het licht kon profiteren voor zijn of haar genezing. Daarom stonden de huisjes op massieve wielen zodat ze met de zon meegedraaid konden worden. De huisjes stonden op het terrein van de kruisvereniging of in de tuin van de patiënt of van zijn of haar familie. Een verpleegster kwam dagelijks langs om de patiënt te verzorgen.

Mensen met meer geld schakelden soms een architect in om een mooi huisje te ontwerpen dat vervolgens door een timmerman werd gebouwd. 

Adriana Bak (geboren in 1853) was getrouwd met Pieter Grandiek en woonde in Wormer. Rond 1910 werd zij getroffen door tuberculose en kuurde in Wormer. De foto toont haar in haar kuurhuisje aan de rand van de Middentilsloot, op het erf van Randshuizen.

Herkomst

Datering

Ca 1910

Collectie

Topografisch-historische atlas

Organisatie

Waterlands Archief

Nummer

WAT002001091

Link

https://proxy.archieven.nl/131/BB6A7DB266F411E3BCE21BA64D49C044

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen