Waterland
Bron

Jan Goede werd in 1876 geboren in Landsmeer als zoon van Simon Dirksz Goede en Geertje Slegt. Hij trouwde met Geertje Kalf, het echtpaar kreeg zeven kinderen. Goede was eierhandelaar van beroep en woonde aan de huidige Van Beekstraat. Op 7 mei 1945, twee dagen na de bevrijding,  ging Jan Goede op zijn fiets vanuit Landsmeer naar de Dam in Amsterdam waar hij de intocht van de Canadezen wilde bijwonen. Zijn bezoek aan Amsterdam liep echter dramatisch af; hij kwam ’s middags om het leven bij een aanslag door leden van de Duitse Kriegsmarine die vanuit de Groote Club op de Dam het vuur openden op het publiek. Bij de aanslag kwamen minstens 32 mensen om het leven en vielen ruim honderd gewonden.

De familie Goede werd zwaar getroffen in de oorlog. Eén van de zeven kinderen van Jan Goede en Geertje Kalf, de ongehuwde zoon Simon, was actief in het verzet. In 1943 moest hij onderduiken in de Achterhoek waar hij in 1944 werd opgepakt door de SD. Uiteindelijk kwam hij terecht in concentratiekamp Ravensbrück waar hij in april 1945 weliswaar door de Russen werd bevrijd maar op 24 juni 1945 ten gevolge van ontberingen stierf.

Daarnaast kwam ook een zoon van de halfbroer van Jan Goede om het leven: Simon Lucas Goede. Hij was actief in het verzet als plaatselijk leider van de LO en kwam om het leven in concentratiekamp Neuengamme. Zie deze bron.

De afbeelding toont de registratie van het overlijden van Jan Goede in de Burgerlijke Stand van Landsmeer.

Zie ook: Jan Goede, Damslachtoffer 7 mei 1945 en Simon Goede (1899-1945).

Herkomst

Datering

1945

Collectie

Archief 0255 Burgerlijke Stand Landsmeer en Watergang, 1811 - 1970

Organisatie

Waterlands Archief

Nummer

Inventarisnr 39


Gerelateerde thema's

Tweede Wereldoorlog

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen