Waterland
Bron

Simon Bleeker werd in 1870 geboren in Beemster in een groot katholiek gezin. Hij was één van de dertien kinderen van Cornelis Bleeker en Cornelia Konijn. Hij was een intelligente jongen en koos voor het geloof. Dat was niet vreemd. Eind 19e eeuw speelde de katholieke kerk een belangrijke rol in het dagelijks leven van de parochianen. Kinderen werden van jongsaf opgevoed met katholieke normen en waarden. Velen zagen vervolgens het priesterschap of kloosterleven als hun roeping.

In de Beemster, met name West-Beemster, woonden vele katholieken. In grote gezinnen was het gebruikelijk dat een of meer kinderen kinderen kozen voor het priesterschap of toe traden tot een klooster. Simon Bleeker was één van hen. In 1894 werd hij tot priester gewijd en droeg zijn eerste plechtige Heilige Mis op in de Joannes de Doperkerk in Westbeemster. Het moet een hoogtepunt zijn geweest in zijn leven en dat van zijn ouders. Daarna werd hij benoemd tot kapelaan in Rijswijk en drie jaar later werd hij als professor aangesteld in het seminarie Hageveld, omgeving Voorhout. Toen hij in april 1900 de paasvakantie doorbracht bij zijn ouders in Beemster stierf hij daar onverwachts aan een hartverlamming.

De 29-jarige priester werd 4 mei 1900 begraven op het katholieke kerkhof achter de Joannes de Doperkerk in Westbeemster. Er was veel belangstelling voor zijn uitvaart, niet alleen van familie en bekenden uit Beemster, maar ook van veel geestelijken, onder andere van het seminarie Hageveld.

De afbeeldingen tonen een zogenaamd carte-de-visite van de jeugdige priester Simon Bleeker en twee bidprentjes, de eerste als gedachtenis aan zijn eerste Heilige Mis (1894) en de tweede naar aanleiding van zijn overlijden (1900).

Herkomst

Datering

1894 - 1900

Collectie

0552 Sint Joannes de Doper te Westbeemster in de Beemsterpolder, 1636 - 1999

Organisatie

Waterlands Archief

Nummer

Inventarisnr 41

Link

https://proxy.archieven.nl/131/C7FE5630514F49779D4A58137AD342D5

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen