Waterland
Bron

In februari 1602 werd Edam getroffen door een ramp. De 23e van die maand was het nog prima weer, maar in de er op volgende nacht sloeg het weer om en stak een stevige noordwesten storm op die gepaard ging met onweer en jachtsneeuw. De toren van de St Niocolaaskerk werd getroffen door blikseminslag en brandde spoedig. Er was geen houden aan. De brand verwoestte het gebouw grotendeels, slechts de muren, zuilen en torenschacht bleven behouden.

Door vonkenregen vatten uiteindelijk vijfitg huizen vlam. Inwoners, soldaten, schippers en boeren schoten te hulp bij het blussen van de brand. Gelukkig vielen er geen slachtoffers onder mens en dier maar de schade was groot.

Nog was de ellende niet voorbij want de sluisdeuren van de stadssluis bezweken en enkele straten kwamen blank te staan. Op de avond van de 25e februari was het rustige weer teruggekeerd. Daarna kon het herstel van de schade beginnen. In 1608 kon een deel van de kerk weer worden gebruikt maar pas in 1621 was het hele gebouw hersteld.Ten westen van de vier hoofdzuilen herinnert een gedenkschrift op de zogenoemde ‘brandbalk’ aan deze gebeurtenis. Wil je weten welke tekst op de brandbalk staat? Open dan het pdf-bestand.

Herkomst

Maker

Foto: Margreet Lenstra

Datering

17e eeuw, foto 2017

Collectie

Topografisch-historische atlas

Organisatie

Waterlands Archief


Verdieping

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen